De tafels waaraan gesprekken over de plannen en ambities van de Achterhoek plaats vinden zijn vaak redelijk grijs gekleurd. Ondanks dat er wel veel gesproken wordt over jongeren, is de stem van de jongeren zelf niet vaak genoeg te horen, enerzijds omdat zij de weg naar het gesprek niet weten, anderzijds omdat ze zelf niet bij het gesprek betrokken worden. En precies daar wil de Achterban verandering in brengen. In plaats van over elkaar, met elkaar praten!
In de Achterhoek zijn veel ontwikkelingen rondom jongeren. Een voorbeeld daarvan zijn de jongeren die voor hun studie vertrekken naar de grotere steden als Eindhoven, Enschede en Nijmegen. In de Achterhoek zijn diverse organen die zich over ontwikkelingen als deze buigen en daar beslissingen over nemen. Helaas worden bij deze besluitvormingsprocessen nauwelijks jongeren betrokken. Hier wordt simpelweg niet aan gedacht of het is niet duidelijk met welke jongeren deze ontwikkelingen besproken kunnen worden. Hier is de Achterban op ingesprongen.
De Achterban werkt aan een onmundig mooie Achterhoek voor jongeren. Een plek waar we de schouders eronder zetten om het werk gedaan te krijgen bij de innovatieve bedrijven in de regio. Waar we onze conditie op peil houden bij één van de vele verenigingen die de Achterhoek rijk is. Waar we een fijn huis kunnen kopen. En waar we op zaterdagavond gemoedelijk met elkaar proosten. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Daarvoor is het belangrijk dat we de Achterhoek levendig en aantrekkelijk houden voor jongeren. Krimp en vergrijzing, wat is dat eigenlijk?
Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat jongeren, ondernemers en beleidsmakers continu met elkaar in gesprek blijven om ideeën, dromen en plannen te delen. Als de Achterban zetten wij ons als groep jonge Achterhoekers vrijwillig in om deze partijen bij elkaar te brengen. Dat doen we doorlopend in verschillende werkgroepen, maandelijks tijdens een vaste bijeenkomst met jongeren, ondernemers en beleidsmakers en een aantal keer per jaar tijdens een rond-de-tafel bijeenkomst over een specifiek onderwerp, zoals wonen, onderwijs, werken en leefbaarheid.
Jongeren brengen wij in contact met ondernemers en beleidsmakers die hen verder kunnen helpen om ideeën concreet te maken en dromen waar te maken in de Achterhoek. Andersom helpen wij ondernemers en beleidsmakers om in contact te komen met jongeren in de Achterhoek om te horen wat er bij hen leeft, zodat zij dit kunnen verwerken in beleid en ondernemingsplannen.
Met een groep van 20 actieve vrijwilligers zetten wij ons als de Achterban continu in om de stem van de jongeren in de Achterhoek te laten horen bij de juiste organisaties en besluitvormingsorganen. En om dat zo goed mogelijk te doen, horen we graag de mening en ideeën van zoveel mogelijk jongeren in de Achterhoek.
Word Achterbanner en meld je aan via dit formulier. Dan word jij vervolgens op de hoogte gehouden via onze mailing over de onderwerpen waar wij ons voor inzetten. Komt er een onderwerp voorbij waar jij graag over meepraat, of waar jij een goed idee over hebt? Sluit je dan vrijwillig aan bij één van onze werkgroepen, of kom een keer naar een (online) rond-de-tafel bijeenkomst en praat samen met andere jongeren, beleidsmakers en ondernemers mee over de toekomst van de Achterhoek. Daarmee maak jij het verschil in jouw eigen regio. Samen zijn wij de Achterban!
Op de homepage is de jaarplanning voor 2021 weergegeven. Om de 3 maanden gaan we aan de slag met een bepaald onderwerp en aan het eind van de periode vindt een rond-de-tafel gesprek plaats. Heb je een goed idee om de Achterhoek voor jongeren aantrekkelijk te houden, of wil je gewoon graag meepraten over een onderwerp? Neem dan contact met ons op!