Trots op Zeddam maar grote zorgen over de toekomst bij jonge Achterhoeker

In dit artikel lees je:

Het gaat goed met Zeddam, er is een kroeg, een supermarkt, er zijn restaurants en een actief verenigingsleven. Toch zijn er grote zorgen over de toekomst. Wij spraken met Tom Geerdink, een betrokken bewoner van Zeddam, het dorp waar hij opgroeide.

Lees zijn verhaal en praat 23 maart met ons mee als we het gaan hebben over starterswoningen in de Achterhoek.

Een échte ondernemersfamilie
Tom Geerdink (26 jaar) woont al zijn hele leven in Zeddam en komt uit een echte ondernemersfamilie. Al enkele jaren is hij werkzaam bij het familiebedrijf hotel Ruimzicht. Binnen dit bedrijf is zijn zus Lynn Geerdink, die enkele jaren elders ervaring heeft opgedaan, ook sinds enkele maanden teruggekeerd in het management. Samen willen ze hun toekomst in het hotel voortzetten dat inmiddels al meer dan 70 jaar een begrip is in Zeddam.

Gelukkig in zijn geboortedorp
Tom is assistent-trainer bij de lokale voetbalclub, lid van de carnavalsvereniging, vaak voor een biertje in een Zeddamse kroeg te vinden en betrokken bij zijn geboortedorp. De meeste vrienden komen uit Zeddam en hij zou het liefst zijn leven lang in Zeddam blijven wonen. Niet omdat hij niet avontuurlijk genoeg is of bang voor het onbekende. Nee, gewoon omdat hij het ontzettend fijn vindt in Zeddam. En met hem een hoop andere jongeren in het dorp.

“Als ik op vakantie ben en er zijn 1.5 tot 2 weken verstreken dan heb ik ook gewoon zin om weer terug te keren naar Zeddam. Dan heb ik zin om mijn vrienden weer te zien, aan het werk te gaan en een balletje te trappen op de club. Ik heb daar gewoon alles voorhanden waar ik gelukkig van word.”

Na twee jaar zoeken is het hem gelukt om samen met zijn vriendin Amber een koopwoning te vinden. Iets waar hij enorm blij mee is. Toch zijn er grote zorgen over de toekomst van Zeddam, die gevoeld wordt door een hele generatie jongeren in het dorp.

Domino-effect
Volgens Tom spelen er momenteel een aantal zaken in de Zeddamse woningmarkt waardoor het lastig is om een starterswoning te vinden:

  • Er is een tekort aan starterswoningen. Enerzijds omdat er niet gebouwd wordt maar anderzijds omdat Zeddamers in de leeftijdscategorie 30-40 jaar te lang in een starterswoning blijven “hangen”.
  • Dit komt omdat er geen middelgrote woningen in Zeddam beschikbaar zijn. De woningen die wél beschikbaar zijn kosten vaak minimaal 3 ton en zijn in de eerste helft van de vorige eeuw gebouwd. Deze huizen worden voornamelijk gekocht en verbouwd door vermogende mensen van buiten de Achterhoek.
  • Dit geldt ook voor kleinere (starters) woningen. De huizen die vrijkomen en betaalbaar zijn moeten verbouwd worden. Dit is lang niet voor iedere starter mogelijk. 
Domino effect in de Zeddamse huizenmarktSuccesverhalen
Gelukkig zijn er wel enkele Zeddamers die een huis in hun geboortedorp hebben kunnen kopen, waaronder Tom zelf. Bij diegene die een woning hebben kunnen krijgen zijn volgens Tom enkele overeenkomsten te vinden. Zij hadden te maken met één of meer van onderstaande situaties:

  • Ze hebben een verouderd huis kunnen vinden en zijn zelf erg handig. Hierdoor hebben ze zelf hun huis kunnen verbouwen waardoor het betaalbaar werd.
  • Ze hebben een externe financierder kunnen vinden
  • Ze hebben het huis kunnen overkopen van iemand die wilde dat het “binnen zeddam” bleef

Ik had te maken met de laatste situatie geeft Tom aan. Wij konden het kopen omdat de vorige bewoner het belangrijk vond dat het overging op iemand uit de jongere generatie van Zeddam. Hierdoor heeft het huis nooit op Funda gestaan (met een grote kans dat we waren overboden). Hier zijn wij natuurlijk enorm dankbaar voor, over noaberschap gesproken..!

De leefbaarheid in Zeddam
Het gaat erg goed met de leefbaarheid van het dorp. Het verenigingsleven leeft, de kroeg werd voor de pandemie weer vaker bezocht, er is een supermarkt, een basisschool, een kapper, een slager en verschillende specialistische winkels zoals een hoedenzaak, bike café en chocolaterie. Daarnaast zijn er verschillende horecazaken en mogelijkheden voor verblijfsrecreatie. Dit klinkt wellicht niet zo bijzonder voor iemand uit bijvoorbeeld Doetinchem of Winterswijk maar, kijkend naar de kleine dorpen in De Achterhoek is dit best iets om trots op te zijn in een dorp met net iets meer dan tweeduizend inwoners.

“de laatste 10 jaar is het ledenaantal van de carnavalsvereniging enorm gegroeid. Momenteel zit de vereniging op meer dan vierhonderd leden. De aanwas bestaat voornamelijk uit mensen van tussen de 18 en 25 jaar oud. Er wonen momenteel écht veel jongeren in Zeddam die betrokken zijn en hier graag willen blijven wonen, dat is toch prachtig!”

Tom en Amber voor hun nieuwe huis in Zeddam

Zorgen om de toekomst
Leefbaarheid valt en staat in een dorp met de betrokkenheid van de bewoners. Als je bij de voetbalclub speelt dan ga je na de wedstrijd ook de kroeg in om een biertje te drinken. Als je vrienden in Zeddam hebt dan ga je samen geregeld naar een lokale horecagelegenheid. En als je al jaren in Zeddam woont ga je traditioneel in oktober in je lederhoze naar het oktoberfest.  

Momenteel zijn er een heleboel betrokken Zeddamers tussen de 20 en 40 jaar die noodgedwongen moeten uitwijken naar nabijgelegen steden of dorpen. Hiervoor in de plaats komen minder betrokken bewoners terug, geeft Tom aan. Er zijn in het dorp al veel mensen komen wonen van (ver) buiten de Achterhoek  Hierbij wil ik vooropstellen dat ik dit een volstrekt logische ontwikkeling vind. Als ik in Amsterdam zou wonen en 5 ton voor een huis moet betalen zou ik ook kiezen voor een huis van 3 ton in de Achterhoek. Het is alleen lastig om het Zeddamse vuurtje ook bij hen aan te wakkeren. Zij kennen onze tradities niet en zal je dus ook niet zo snel de polonaise zien lopen tijdens de Carnaval. Zo werkt dat gewoon. Al geldt dit natuurlijk lang niet voor iedereen!

“We hadden een paar jaar geleden een Prins Carnaval die jaren terug vanuit Amsterdam hier is komen wonen. Ook ligt de oorsprong van de Zeddamse kroeg bij iemand die in de jaren 70 van het westen naar Zeddam is verhuisd om een kroeg te beginnen. Dit was de beste kastelein die we ooit gekend hebben, want ook daar weten ze echt wel hoe je een feestje moet vieren!”

Toch is het een ontwikkeling die speelt en waar zorgen over zijn. Want nu gaat het goed, willen Zeddamers hier blijven, is het een leefbaar dorp en kunnen de ondernemers hun brood verdienen. Maar hoe gaat de toekomst er uitzien?

Ideeën
Benieuwd naar de ideeën van Tom? Hij wil ze graag toelichten op de bijeenkomst wonen op 23 maart. Meld je aan, bekijk de bijeenkomst en/of praat mee!

Deel dit bericht:

Bericht informatie:

Abonneer
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Bennie wissink
Bennie wissink
2 jaren geleden

Geweldig goed verhaal Tom. Maar ook voor wat oudere mensen, die misschien graag wat kleiner willen wonen of die een levenbestendige woning binnen Zeddam zouden willen, zijn er weinig mogelijkheden. Dit houdt ook de doorstroming tegen en heeft uiteindelijk ook invloed voor de jongeren, die jij bedoelt.

Tom Geerdink
Tom Geerdink
2 jaren geleden
Reply to  Bennie wissink

Bennie, ik snap jou punt helemaal, dit gaan we ook zeker mee nemen in het verhaal stond ook zeker op onze agenda punten, dit zorgt er namelijk ook voor dat er minder doorstroming is. Mocht je hier verder nog ideeën over hebben dan meld je gerust.

Floyd Bloemberg
Floyd Bloemberg
2 jaren geleden

Goed verhaal Tom en inderdaad er zijn uitzonderingen van mensen die vanuit het westen hier heel gemakkelijk integreren en investeren in het dorpse leven van Zeddam 👍👍. We moeten zeker de huizenmarkt hier beschermen voor de jeugd uit Zeddam. Ik denk wel dat dit een flinke uitdaging is maar niets is onmogelijk.

Tom Geerdink
Tom Geerdink
2 jaren geleden

Floyd, het zal idd een moeilijke uitdaging zijn, maar een uitdaging die ik zeker aan wil gaan, dit kan ik zeker niet alleen en zullen we gezamenlijk moeten bewerk stellige. Jij bent uiteraard het perfecte voorbeeld zoals het kan zijn om als import zijnde je te integreren in een dorp als zeddam. Grote klasse hier voor

Jurge Menting
Jurge Menting
2 jaren geleden

Een ijzersterk verhaal van deze rasechte Zeddammer en een terechte constatering! Helaas zien we inderdaad maar al te vaak dat er huizen “weggekaapt” worden en de jonge Zeddammer noodgewongen het geboortedorp moet verlaten om een eigen plekje te vinden…Dit is niet uniek en zien we helaas in meerdere kernen gebeuren. Schrijnend is het dan te constateren dat recent nog een oproep gedaan werd om vooral naar de Achterhoek te komen (vanuit het westen). Dit staat haaks op de wens vanuit de eigen (jonge) bevolking! Volksvertegenwoordigers moeten hier alert op zijn en luisteren naar deze jonge generatie, zij zorgen voor de… Lees verder »

5
0
Would love your thoughts, please comment.x