De Achterban en MVVA

Talentontwikkeling voor jonge meiden in de Achterhoek

In dit artikel lees je:

Wij zijn altijd opzoek naar inspirerende verhalen die we kunnen delen en te maken hebben met jongeren en de Achterhoek.  Zo kwamen wij in gesprek met Hilde Gerritsen, die samen met Anouk ter Bille medeoprichtster is van Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA). We blijven ons bij de Achterban verbazen over de fantastische initiatieven die worden opgezet in onze regio en MVVA is daar zeker één van. Lees hieronder waarom!

Een idee waarbij de fundering al vroeg werd gelegd

Anouk en ik zijn beiden weggegaan uit de Achterhoek om te studeren in Utrecht. We hebben hier een fantastische periode gehad, maar één ding werd ons beiden al snel duidelijk; wij gaan de Achterhoek niet definitief verlaten. We leerden elkaar kennen bij NOC*NSF. Als mede Achterhoekers besloten we al snel om te gaan samen rijden. Effectiever én gezelliger! We reden elke dag samen naar het werk en fantaseerden vaak over wat we zouden willen bereiken in de toekomst. We werkten aan veel landelijke projecten, maar wilden graag iets voor onze geliefde regio betekenen. We waren beiden gek op sport en in het bijzonder voetbal. Daarnaast zijn we trots op deze regio. Hoe mooi is het om dit samen te brengen? Het idee begon vorm te krijgen toen we tijdens een vrijdagmiddag borrel in gesprek waren met een collega van de KNVB. Toen we het over talentontwikkeling voor meidenvoetbal in de Achterhoek hadden zei hij: 2 jonge meiden, ambitieus en enthousiast. Waarom gaan jullie het niet proberen? Dit was hét startschot!

Waarom richten op talentontwikkeling voor meiden voetbal in de Achterhoek?

Veel jongeren trekken weg uit de Achterhoek voor hun studie, dit is niet heel gek en hebben wij ook gedaan. Maar wij merkten dat jonge meiden ook vertrokken, omdat ze hun talenten op het gebied van voetbal hier niet konden door ontwikkelen. Voor jongens was dit makkelijker, je hebt particuliere voetbalscholen, Vitesse, De Graafschap en Go Ahead Eagles op relatief korte afstand. Voor meiden was er echter niks. Hierdoor moesten ze wel de regio uit om hun voetbaldromen na te jagen.

Hier wilden wij verandering in brengen. Het idee was om meiden dichtbij huis, in hun eigen vertrouwde omgeving een plek te bieden om zich te ontwikkelen.

Waar staan jullie nu en hoe zijn jullie daar gekomen?

Na het ‘startschot’ hebben we een aanlooptijd gehad van ongeveer 1.5 jaar. Hierin hebben we alles onderzocht en zijn er talloze gesprekken gevoerd met mensen binnen de Achterhoek die verstand hebben van voetbal én weten hoe deze wereld werkt. Daarna hebben we in 2019 officieel de stichting opgericht.

We zijn bewust klein begonnen, omdat we kwaliteit belangrijk vinden. We zijn begonnen met een MO13 team. Vervolgens is er elk jaar een MO13 team bij gekomen en schoof de rest een plek op. Volgend jaar zijn er meer dan 100 meiden bij ons aangesloten en hebben we een MO13, MO14, MO15 en MO16 team. Daarnaast hebben we maandelijks een regiotraining voor meiden die jonger zijn, zodat ze al wel een beetje kunnen ervaren wie we zijn.

Wat bieden jullie deze meiden nou precies?

 Misschien is het goed om eerst te vertellen voor wie wij er zijn. Wij richten ons primair namelijk écht op de meiden die talent hebben voor voetbal en zich willen ontwikkelen. Zij hebben een ambitie, een droom en kunnen net een stap meer zetten dan hun leeftijdsgenoten. Wij brengen deze talenten bij elkaar en bieden ze extra vlieguren op een hoog niveau. Zo maken we het sportaanbod compleet. Deze meiden voetballen bij hun lokale club in jongens teams en willen zich graag door ontwikkelen. Meiden kunnen zich niet zelf bij ons aanmelden. Wij hebben een samenwerking met meer dan 45 regionale voetbalclubs die ons op de hoogte stellen van getalenteerde speelsters. Ook werken we samen met diverse scouts. Zo proberen we alle talenten uit de Achterhoek in kaart te brengen en ze een plek te bieden.

Naast ons primaire doel, willen we ook de breedtesport stimuleren. Dit doen we door bijvoorbeeld clinics te geven bij lokale clubs.

Mvva-vrouwenvoetbal-Achterban

Hoe ziet het programma er ongeveer uit?

De meiden trainen doorgaans 2 à 3 dagen op hun eigen club, waarmee ze ook op zaterdag de wedstrijden spelen. Het overige aanbod vindt plaats bij ons. Ze krijgen extra trainingen en spelen ongeveer 1x per maand een wedstrijd. Deze wedstrijden worden bijvoorbeeld gespeeld tegen Regioteams of Betaald Voetbal Organisaties. De activiteiten vinden plaats op de Bezelhorst, het trainingscomplex van De Graafschap. Hier krijgen ze onder andere goede opgeleide train(st)ers, goede faciliteiten en clubkleding. Wij trainen middels een bepaalde visie, een uitgewerkt jaarplan en hebben geregeld (ontwikkel)gesprekken. Ook kijken we naar de fysieke gesteldheid en wordt alles bijgehouden, zoals conditie en gewicht. Zo proberen we de ontwikkeling goed in kaart te krijgen.

Vooral veel plezier!

Wat ik ook wil benadrukken en wat voor ons het allerbelangrijkste is, is dat de speelsters voornamelijk heel veel plezier hebben bij ons. We pakken het natuurlijk wel serieus aan, maar het plezier straalt er vanaf. Simpelweg omdat we bezig zijn met het verbeteren van iets wat zij het liefste doen, namelijk voetbal. Er zijn meiden die letterlijk met een bal naar bed gaan en ermee opstaan, ik vind die liefde voor de sport écht prachtig om te zien!

Durf te dromen in het vrouwenvoetbal!

Het is mooi om te zien dat de sport in Nederland enorm in ontwikkeling is. Hier hebben natuurlijk onze Oranjeleeuwinnen een grote rol ingespeeld. Zij hebben wedstrijden gevoetbald in uitverkochte stadions en hebben veel aandacht gekregen. Ook hoor je nu steeds meer over transfers binnen het vrouwenvoetbal in Nederland en hebben bepaalde topclubs al een CAO. Dit is een mooie ontwikkeling! Maar ook in het buitenland stijgt de belangstelling enorm, als je de meiden bij ons vraagt waar ze over dromen dan zeggen ze allemaal: voetballen bij Barcelona. Laatst was de wedstrijd Barcelona – Real Madrid vrouwen en die werd gespeeld in een uitverkocht Camp Nou, hier passen bijna 100.000 supporters in.

Deze mooie ontwikkelingen, zowel regionaal, nationaal als internationaal, maken dat meiden nu ook kunnen dromen over een carrière in het vrouwenvoetbal. Hopelijk kunnen wij veel van deze dromen in vervulling laten gaan, want onze droom is en blijft: het behalen van de Eredivisie!

Deel dit bericht:

Bericht informatie:

Abonneer
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
三五笑话
4 maanden geleden

不知道说啥,开心快乐每一天吧!

择偶网
5 maanden geleden

人生不如意十之八九,开心最重要!

Hail Porn
8 maanden geleden

Long living the peace

Hold Porn
8 maanden geleden

Be beautiful enough to feast the eyes

4
0
Would love your thoughts, please comment.x