Senioren-in-beweging

Jonge Achterhoeker met droom; de kwaliteit van leven verbeteren voor zo veel mogelijk senioren uit de regio door middel van sport!

In dit artikel lees je:

Bij jonge Achterhoeker Ivo Nijenhuis staat sport centraal in zijn leven. Zijn droom is om deze passie over te brengen op senioren, zodat dit samen met het sociale aspect, zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van leven. Om dit te kunnen bereiken is Ivo een project gestart en doet hij via de Achterban een oproep om meer senioren aan zich te binden. Lees zijn verhaal hieronder!

Wie is Ivo Nijenhuis?

Ik ben Ivo Nijenhuis, 27 jaar oud, geboren in Zeddam en afgestudeerd op HBO sportkunde. Ik wilde graag in Zeddam blijven wonen maar wegens het woningtekort werd ik gedwongen om ook verder te kijken. Gelukkig heb ik sinds kort een supermooie woning kunnen kopen in Doetinchem! In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met sporten, bewegen, fit zijn en gezondheid in het algemeen. Ik vind dit mega interessant en word er blij en enthousiast van. Hierin merk ik dat ik dit, deels onbewust, ook uitdraag naar mensen om mij heen. Zo besefte ik mij laatst dat ik mijn moeder, zusje en verschillende vrienden al heb weten te enthousiasmeren om te sporten en te bewegen. Ik kan dus wel zeggen dat sport de katalysator is in mijn leven!

Dat Ivo geen woning kon vinden in Zeddam is niet gek! Bekijk ons artikel uit 2021 over het woningtekort in Zeddam en wat dit voor impact heeft op de leefbaarheid van een dorp in de Achterhoek.

Huidige werk

Ik werk momenteel bij de GGD Gelderland waarin ik mij bezig hou met het bevorderen van de gezondheid van mensen uit de regio. Hierbij zetten we een (gezondere) leefstijl in als middel om de druk op de zorg te verlagen. Ik heb hier een adviserende rol in en vind het prachtig om op deze manier mijn steentje bij te dragen aan de verbetering van de gezondheid van mensen uit dezelfde streek als waar ik vandaan kom!

nijenhuis-Achterban-achterhoek

Je bent naast je werk een initiatief gestart, hoe is dit zo gekomen?

Ik merkte eigenlijk al een hele tijd dat ik een diepgewortelde passie heb om de kwaliteit van leven van senioren/alleenstaande die thuis wonen te verbeteren. Ik heb veel mensen gezien en gesproken die, even heel plat gezegd, hun tijd aan het verdoen zijn. Maar er is zoveel te doen in het leven, zeker als je vitaal blijft, en er zijn zoveel mensen om te ontmoeten. Ik ben er van overtuigd dat veel senioren hier behoefte aan hebben maar niet goed weten hoe en waar ze de eerste stappen kunnen zetten. Het is lastig uit te leggen maar als ik een positieve impact kan hebben op iemand zijn leven, waarin sport en bewegen het middel is, dan gaat mijn hart daar gewoon sneller van kloppen.

Het klinkt natuurlijk heel cliché en het zal vaak op tegeltjes geschreven staan maar je moet doen waar je gelukkig van wordt! Daar ben ik dus hard mee bezig!

Hoe is Nijenhuis Beweegt begonnen en waar wil je naartoe?

Nijenhuis beweegt staat écht nog in de kinderschoenen. Ik ben eigenlijk gewoon begonnen door bij random huizen aan te bellen met het verhaal dat ik sport- en beweegactiviteiten wil gaan opzetten voor senioren of 50 plussers. Momenteel hebben we een klein groepje waarmee we één keer in de week aan de slag gaan. Dit is momenteel in de buurt De Hoop maar kan ook elders in Doetinchem gehouden worden. Het vindt buiten plaats en bij slecht weer huur ik een gymzaal af. Ook heb ik contact met enkele beweegmakelaars uit de regio die mij mensen toesturen die graag willen deelnemen. Op deze manier hoop ik een steeds grotere groep te verzamelen zodat ik het professioneler aan kan pakken en ook naar meerdere dagen in de week kan gaan.

ivo-nijenhuis-beweegt-Achterhoek (1)
Ivo Nijenhuis

Wat houden de sport- en spelactiviteiten precies in?

We gaan eigenlijk van alles doen waarin het belangrijkste is dat iedereen kan bewegen op zijn eigen niveau.

Het is niet zoals sporten in een sportschool waarbij er aan gewichten wordt getrokken of met zware gewichten wordt gelift. Waar je wel aan kan denken zijn wandelactiviteiten, gymactiviteiten, coördinatieoefeningen, het uithoudingsvermogen trainen of stabiliteit verbeterende oefeningen. In basis alles om te bouwen aan vitaliteit. Maar naast bewegen is het sociale aspect ook enorm belangrijk. Sport verbindt namelijk mensen, het zorgt ervoor dat mensen vrolijk en blij worden. Uiteindelijk combineer ik het sociale aspect met laagdrempelig sporten en bewegen.

Zoals ik eerder zei zie ik sport als een middel die mensen verbind, die mensen vrolijk maakt en waar mensen blij van worden. Ook hier besteed ik veel aandacht aan.

Ik wil me niet positioneren als psycholoog, health coach of bewegingsdeskundige. Mensen moeten bij mij komen als ze intrinsiek gemotiveerd zijn, plezier willen maken en willen bouwen aan hun vitaliteit. Als dat aanwezig is kan ik helpen en op deze manier waarde toevoegen aan zijn of haar kwaliteit van leven! Als dit straks op grotere schaal gebeurt met meerdere jonge mensen die dezelfde passie voor sport en de doelgroep hebben als ik, dan komt er een droom in vervulling!

Oproep aan iedereen: Help Ivo aan meer deelnemers, om de volgende stap te maken.

Ik ben dit begonnen op vrijwillige basis en momenteel betalen mensen een kleine bijdrage. Om de volgende stap te kunnen maken wil ik de groep uitbreiden en meer mensen helpen met vitaliteit en het sociale aspect. Dus ben óf weet jij iemand die hier aan mee wilt doen? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Dit geldt ook voor gemeentes of andere partijen in de regio Achterhoek waar ik iets voor kan betekenen!

ivo@nijenhuisbeweegt.nl

0651054598

Deel dit bericht:

Bericht informatie:

Abonneer
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Susan Kluitman
Susan Kluitman
1 jaar geleden

Geweldig Ivo dat je dit doet. Met jouw inzet, passie en eigen kleur ga je vast veel blije deelnemers krijgen!

Ivo Nijenhuis
Ivo Nijenhuis
1 jaar geleden
Reply to  Susan Kluitman

Dank Susan!

Bennie wissink
Bennie wissink
1 jaar geleden

Ivo, fantastisch initiatief. Heel veel succes en nieuwe deelnemers gewenst

Ivo Nijenhuis
Ivo Nijenhuis
1 jaar geleden
Reply to  Bennie wissink

Dank Bennie!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x