in gesprek met Inou Heideman | De Achterban

Hoe houden we de Achterhoek interessant voor jongeren? In gesprek met Inou Heideman

In dit artikel lees je:

Wie is Inou?

Mijn naam is Inou Heideman, ik ben 27 jaar oud, woonachtig in Winterswijk en momenteel bedrijfsleider bij Prange BV. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf, genaamd Teneo IoT BV.

Prange en Teneo zijn beide technische bedrijven: Prange assembleert precisie producten voor high-tech klanten en Teneo ontwikkelt en verkoopt ‘Internet of Things’ producten. Denk hierbij onder andere aan de slimme afvalbak, bodemvochtsensoren, dakventilatoren etc. 

Waarom gekozen voor de Achterhoek?

Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek (Winterswijk) en daar ook nooit weggegaan. Tijdens mijn studie aan de Universiteit Twente ben ik hier eigenlijk altijd blijven wonen, de reden hiervoor is dat de Achterhoek gewoon echt als mijn thuis voelt. Ik voel mij verbonden met de mensen hier en het is de regio waar ik mij helemaal op m’n gemak voel.

Daarnaast ben ik er tijdens mijn studie achter gekomen dat er veel prachtige bedrijven en organisaties in de Achterhoek gevestigd zijn, ook met name MKB-bedrijven. Helaas merk ik dat er maar weinig jongeren zijn die dit beseffen of hier weet van hebben.

Toen ik zelf nog op de middelbare school zat had ik altijd het idee dat er geen werkgelegenheid voor mij zou zijn in de Achterhoek, evenals veel mede-klasgenoten van mij. Maar de praktijk wijst anders uit. De Achterhoek heeft bijvoorbeeld een enorme maakindustrie, maar omdat mensen hier in hun dagelijkse leven niet mee in aanraking komen kennen ze deze bedrijven niet. Een soort van “onbekend maakt onbemind”.

Dat vind ik persoonlijk enorm jammer. Ik geloof dat jongeren juist bij deze (MKB) bedrijven in de Achterhoek sneller kunnen doorgroeien en veel meer baankansen hebben dan bij bedrijven (ver) buiten de regio.   

Teneo IoT is in 2016 door Inou opgericht

Wat doen jullie om aantrekkelijk te blijven voor jongeren?

Al voor ik bij Prange kwam werken zet de huidige directeur/eigenaar zich in om jongeren kennis te laten maken met de techniek; bijvoorbeeld door ze een bijbaan te bieden. Zo ben ik zelf ook in de techniek gerold, terwijl ik dit op voorhand nooit had verwacht. Laat staan dat ik dit jaren later nog steeds zou doen en hier een eigen bedrijf in zou beginnen.

Op die manier proberen wij (bij zowel Prange als Teneo) jongeren aan ons te binden die naast hun school of studie kennismaken met techniek. Dit doen we bijvoorbeeld door hen de stappen van assemblage te leren en door hen mee te laten draaien in ons R&D team.
Iedereen zegt dat de spoeling technische studenten heel dun is. Ik wil dit beeld zeker niet ontkrachten, maar we hebben op dit moment toch een groep van ongeveer 6 jongeren (allemaal in de leeftijd 20 – 23 jaar) om ons heen verzameld.

Voordeel voor ons is ook dat we op deze manier laagdrempelig kunnen zien wie er goed binnen ons team past, zodat ze na hun studie hopelijk willen blijven.

Wat geef jij beleidsmakers mee als het gaat om de toekomst van de Achterhoek?

Ik heb niet zo zeer een oproep voor beleidsmakers, maar meer voor alle Achterhoekers in het algemeen en de Achterhoekse bedrijven: we moeten er samen voor zorgen dat onze regio aantrekkelijk lijkt en aantrekkelijk blijft. Daarin moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Door bijvoorbeeld kinderen/jongeren al op jonge leeftijd kennis te laten maken met onze fantastische bedrijven. Daarom zijn bijvoorbeeld Techniekdagen en andere open dagen bij bedrijven enorm belangrijk.

De techniek heeft al op jonge leeftijd mijn hart gestolen. Ik zag producten voorbij komen die je niet snel in de winkel ziet liggen en dat vond ik meteen interessant. Ik leerde hoeveel techniek (en geld) er eigenlijk schuil ging achter de ontwikkeling van een doosje eieren of PET-fles. Hoe mooi is het als jongeren, net als ik, al op jonge leeftijd geïnspireerd worden over wat ze later misschien willen gaan doen.

Zet vol in op zichtbaarheid onder kinderen, jongeren en hun ouders! 

Wat geef je jongeren uit de Achterhoek mee als het gaat over hun toekomst in de Achterhoek? 

Kijk rond, vraag vooral veel en laat je inspireren! Als je binnen de Achterhoek wilt blijven wonen en werken zijn er meer dan genoeg mogelijkheden, iemand moet je er alleen even op wijzen! 

Deel dit bericht:

Bericht informatie:

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x