Achterban Achterhoek

Een eigen huis in de Achterhoek!

In dit artikel lees je:

Dit zijn Dionne en Pim en Dionne en Pim hebben een droom: een eigen huis in de Achterhoek. Én een eigen vakantiehuisje in het buitenland. Maar dat is meer voor de lange termijn. Voor de korte termijn staat dat Achterhoekse huis op het lijstje, hoewel die korte termijn inmiddels toch al wel een paar jaar duurt.

Dionne is 21, stagiaire BBL helpende zorg en welzijn en Pim is 24 en kok bij Jansen & Jansen in Hengelo GLD.Pim: “ongeveer vier jaar geleden ben ik begonnen met een initiatief om starterswoningen in Hummelo te gaan bouwen. We willen graag in Hummelo blijven wonen, maar woningen voor starters zijn er eigenlijk niet, of in ieder geval niet genoeg.” Dionne: “ik had ook wel in één van de dorpen in de omgeving willen wonen, maar Pim’s voorkeur ging toch echt naar het dorp waar hij is opgegroeid” Pim: “al onze vrienden wonen hier en in Hummelo is altijd wat te doen!”

Een overspannen woningmarkt
Uiteraard is er niet alleen in de Achterhoek een tekort aan (starters)woningen, de gehele woningmarkt in Nederland is overspannen.[1] Het verhaal van Pim en Dionne is er één uit velen, want de Achterban hoort vaak van Achterhoekse jongeren dat ze wel in de Achterhoek willen wonen, maar dat er gewoon geen kans is om aan een huis te komen. Anderzijds voorspellen de cijfers dat er op korte termijn 27.000 arbeidsplaatsen niet ingevuld kunnen worden in de Achterhoek en daarom lanceerde 8RHK Ambassadeurs onlangs een campagne om meer mensen naar de Achterhoek te trekken, juist ook mensen van buiten de Achterhoek[2]. Het gesprek tussen besluitvormers, organisaties en jongeren over woonkansen voor Achterhoekse jongeren is dus belangrijk, niet alleen mensen van buiten trekken, maar ook juist zorgen dat Achterhoekse jongeren die graag hier willen blijven, genoeg kansen krijgen.

Een eigen nieuwbouwproject
Pim: “samen met ongeveer acht anderen begonnen we zo’n drie jaar geleden daarom met een project om nieuwbouw te verwezenlijken. Doordat alles in het begin stroef verliep werd de groep steeds kleiner en kleiner. Tot op een gegeven moment alleen Dionne en ik nog over waren.” Dat stroeve verloop kwam omdat jongeren niet altijd de juiste weg weten in overheidsland. Waar begin je überhaupt? En hoe moet een stappenplan om je droom te verwezenlijken eruitzien?

Dionne: “we hebben gelukkig hulp gekregen van mensen die wel wisten hoe je dat plan van aanpak op moest stellen, bijvoorbeeld van iemand van de Dorpsraad in Hummelo. Hij hielp ons bij het maken van een plan van aanpak en bij de gesprekken met de gemeente”.

Pim: “wat ook hielp was dat een voetbalteamgenoot die aannemer is aangaf dat hij wel geïnteresseerd was om ons te helpen met het project.”

Pim had na deze ontwikkelingen kennis gekregen dat er toch nog mensen geïnteresseerd waren om misschien mee te doen met het project. Toen eenmaal in het dorp rondging dat het initiatief nieuw leven ingeblazen werd, kwamen er binnen no time nog meer aanmeldingen binnen en vormden zich een nieuwe groep.

Collectief particulier opdrachtgeverschap
Dionne: “Nu zijn we inmiddels zover dat we een CPO hebben opgericht en dat onze droom om een huisje in Hummelo te bouwen bijna werkelijkheid wordt. We zijn op dit moment vol in gesprek met de gemeente Bronckhorst.”

CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Hiermee kunnen jongeren samen met anderen in een gezamenlijk bouwproject aan de slag.  Doordat de CPO eigen verantwoordelijkheid heeft voor de ontwikkeling van de locatie geef je gezamenlijk opdracht aan bijvoorbeeld de aannemer. Hierdoor zijn toekomstige bewoners nauw betrokken bij het tot stand komen van de nieuwbouw, communiceert de gemeente met de CPO in plaats van met individuen en zijn de kosten vaak lager.

Pim en Dionne hebben dus goede hoop op dat de schop in het komende jaar de grond in gaat. Dionne: “op de foto staan we voor de plek waar we straks hopen te wonen”. Op de vraag of ze, mocht het toch nog tegenzitten, elders dan in de Achterhoek willen wonen antwoord Pim stellig: “absoluut niet. De gezelligheid, de natuur, de feesten waaronder ons volksfeest en onze vriendengroep “de Keet” maken dat ik hier altijd wil blijven. De Achterhoek is veel te mooi!”

De Achterban
De Achterban wil het gesprek aanjagen tussen jongeren en besluitvormers bij dit soort trajecten. Heb jij als jongere een vraag over jouw woonwensen? Of ben je als besluitvormer bezig met het vormen van beleid of juist het zo goed mogelijk uitvoeren van bestaand beleid en wil je weten hoe jongeren erover denken? Volg dan onze kanalen in de komende weken, het hele eerste kwartaal van dit jaar besteedt De Achterban aandacht aan het thema wonen. Echt in gesprek gaan? Sluit dan aan bij onze eindmeeting van dit kwartaal op 23 maart om 17.30. Aanmelden kan via de website.


[1] Waarom blijven de huizenprijzen stijgen, ondanks de coronacrisis? | NOS

[2] Achterhoek wil meer Randstedelingen naar de regio halen: ‘Nieuwelingen zijn echt welkom’ | Achterhoek | gelderlander.nl

Deel dit bericht:

Bericht informatie:

Abonneer
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Goodlife Makelaars Achterhoek
Goodlife Makelaars Achterhoek
2 jaren geleden

Mooi verhaal en goed initiatief! Kijk eens op de site http://www.goodlifemakelaars.nl. Wij zijn een jonge en frisse organisatie, bieden wél mogelijkheden voor starters en doorstromers op de huizenmarkt en komen graag in contact! Met een vriendelijke groet, Arlette Leveld, Goodlife Makelaars Achterhoek.

Stella
Stella
2 jaren geleden

Mooi verhaal

2
0
Would love your thoughts, please comment.x