Buitenburo creatieve broedplaats Achterhoek

Een creatieve broedplaats in de Achterhoekse natuur

In dit artikel lees je:

Dinsdag 22 juni vertelt Dyon Temming over zijn missie om een creatieve broedplaats in de natuur in de Achterhoek te ontwikkelen. Een avontuurlijk en leefbaar landschap waar natuur en mens in balans zijn. Wij vroegen hem in aanloop naar de ‘leuk leven in de Achterhoek’ bijeenkomst een aantal vragen. Benieuwd naar zijn verhaal? Meld je via het aanmeldformulier aan om erbij te zijn.

Hoi Dyon! Vertel eens kort wie je bent en wat je precies doet in de Achterhoek

Mijn naam is Dyon Temming ik ben 43 jaar. Ik heb 7 jaar van mijn leven gereisd op een budget van 8.000 euro. Dat was een fantastisch avontuur. Nu ben ik op een missie. Ik werk aan mijn droom een avontuurlijk en leefbaar landschap waar het ecosysteem en de menselijke activiteiten in balans zijn met elkaar en waar het spannend is om te zijn. Hiervoor creëer ik ruimte voor natuur, maar ook voor ruimte voor wilde kunstenaars en filosofen. 4 jaar geleden is het Buitenburo opgericht. Ik ben het bedrijf begonnen om fulltime aan mijn droom te kunnen werken. En om dat te kunnen doen moest ik ook voor elkaar krijgen dat mensen mij gaan betalen voor het werk. Dat is gelukt. Nu werk ik aan heel veel verschillende projecten en innovatieve ontwikkelingen. Van biodiversiteit in de wijk tot het ontwikkelen van boslandbouw. Vier jaar geleden is ook de Stichting lokalen opgericht hiermee werk ik aan ruimte voor ondernemerschap en de kruisbestuiving van kunstenaars met ondernemers, das ook spannender dan op kantoor zitten

Wat denk je van de Achterhoek? 

Hier liggen mijn roots, hier ken ik de gebruiken. Het is vertrouwd. Maar ik moest lang weg voor ik zag wat de waarde van de Achterhoek was. Daarom mag de natuur wel wat avontuurlijker en de cultuur wat prikkelender, al met al wat spannender.

Is het in de Achterhoek leuk leven voor jongeren? 

Ja, maar je moet het zelf leuk maken. Ik zou willen dat er wat meer voedingsbodem was voor creatieve maakcultuur. De talenten zijn er wel. Maar vinden geen houvast.

Hoe zou jij de Achterhoek leuker willen maken? Zou mooi zijn als je hier uitgebreid je plannen uitlegt. 

Ik pleit voor experimenteerruimte voor jongeren in alle leegstaande stallen, in alle leegstaande winkels. Ik wil dat jongeren worden geprikkeld hun eigen dromen uit te proberen. Ik denk dat de leefbaarheid in de achterhoek niet alleen het woningaanbod is of de werkgelegenheid. Het is de vrijheid om te experimenteren. Een proeftuin ter grootte van de achterhoek is mijn ambitieuze plan als het gaat om de jongeren. Vergelijk het met achterstandswijken waar kunstenaars en jongeren naar toe trekken. Na 10 jaar leeft die plek en is het een plek waar iedereen wil zijn. Dat kunnen we ook met de achterhoek.

Waar loop je tegenaan bij je plannen? 

Nergens. Ik heb geduld. En blijf praten over de wilde ideeën, net zo lang tot er iets haakt. We hebben al een school half vol jonge ondernemers in Lichtenvoorde op andere plekken wordt dit gecombineerd. Steeds meer boeren denken na over natuurinclusieve businesscases en particulieren leggen voedselbossen aan. En als het niet wil, dan is het plan nog niet goed.

Zie je die plannen op andere plekken wel tot stand komen? Wat is het verschil met daar en hier?

Ja, Ik probeer niet naar anderen te kijken. Daar schiet je niets mee op. De ene plek is de andere niet, de ene ambtenaar is de andere niet en ik ben ook een ander niet. 

Deel dit bericht:

Bericht informatie:

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x