wonen in de Achterhoek

Doetinchem populair onder jongeren in de Achterhoek voor een starterswoning

In dit artikel lees je:

Onderzoek onder 700 jongeren in de Achterhoek naar woonwensen

Om de woonwensen van jongeren in de Achterhoek op het gebied van starterswoningen in kaart te brengen, zette Casper Toebes een onderzoek op onder een grote groep jongeren. Daaruit komt naar voren dat Doetinchem populair is onder jongeren om een starterswoning te krijgen. Wij stelden Casper een aantal vragen over de motivatie voor het opzetten van het onderzoek en de opvallende uitkomsten hiervan.

Wat was de aanleiding voor het opzetten van het onderzoek?
CT: Ik zag in mijn eigen omgeving dat het moeilijk is om aan een starterswoning te komen, ik ben toevallig in gesprek gekomen met gemeente Winterswijk over het onderwerk. De gemeente gaf aan dat ze zelf geen idee hadden naar wat voor woningen de starters zochten. Toen heb ik voorgesteld om een onderzoek te doen naar de woonwens van starters.

Waarom wilde jij dit onderzoek opzetten?
CT: Ik heb in Doetinchem bouwkunde gestudeerd, hierna ben ik verder gaan studeren in Groningen. In Groningen studeer ik Built Environment. Hier leer ik veel over de bouwwereld. Het onderzoek is echter geen opdracht voor mijn studie. Ik ben dit onderzoek op eigen initiatief gaan opzetten.

Hoeveel mensen hebben de enquête voor het onderzoek ingevuld?
CT: Op 2 november ben ik begonnen met het onderzoek en op 24 december heb ik de enquête gesloten. Er hebben 700 mensen het onderzoek ingevuld, een aantal waarmee ik zeer tevreden ben en een heel representatief beeld geeft van de woonwensen onder jongeren in de Achterhoek.

Hoe oud zijn de respondenten?
CT: De meeste jongeren zijn tussen de 19 en 24 jaar oud. Veel van deze jongeren zoeken binnen nu en twee jaar een woning.

Wat ga je met de resultaten van het onderzoek doen?
CT: Ik ben nu bezig om met verschillende gemeenten een oplossing te zoeken voor het probleem dat jongeren moeilijk een woning kunnen vinden.

Wat zijn de woonwensen van jongeren die naar voren komen uit het onderzoek? En zie je grote verschillen tussen de verschillende gemeentes in de Achterhoek?
CT: De jongeren zoeken veel verschillende woningen. Je kan dus zeggen dat er geen ideale starterswoning is, iedereen wil wat anders. Opvallend is dat jongeren aangegeven geen voorkeur te hebben voor een koop- of huurwoning.

Waarom is het zo belangrijk om onderzoek te doen naar de woonwensen van jongeren in de Achterhoek?
CT: Het onderzoek is door veel mensen ingevuld, dat geeft aan dat de betrokkenheid bij het onderwerp hoog is. Als we over twintig jaar nog allemaal willen genieten van onze mooie Achterhoek dan zal er een oplossing moeten komen voor het probleem dat starters hebben. Niks doen en afwachten helpt niet, er is nu actie nodig!

Hoe ziet de ideale starterswoning er volgens de uitkomsten van het onderzoek uit?    
CT: Ik ben zelf van mening dat er geen ideale starterswoning bestaat, mensen hebben allemaal een eigen smaak en voorkeur. Daarom ga ik proberen om ervoor te zorgen dat er verschillende soorten huizen worden gerealiseerd.

Wat zijn opvallende resultaten die uit het onderzoek naar voren komen?
CT: Die zijn er zeker! Ik zie in de gemeente Doetinchem een groot verschil zit tussen het aantal mensen dat uit Doetinchem komt en het aantal mensen dat in de gemeente wil wonen. Ook jongeren uit andere gemeentes willen graag in Doetinchem wonen.

Hoe komt dit denk je?
CT: Ik heb hiervoor geen directe verklaring kunnen vinden in de onderzoeksresultaten maar ik denk dat veel mensen in Doetinchem willen wonen omdat daar het Graafschap college en het Zone college is gevestigd.

Hoe helpt de Achterban jou verder om de resultaten van het onderzoek bekend te maken bij de organisaties die iets kunnen doen aan het woningtekort onder jongeren in de Achterhoek?
CT: Op 23 maart organiseert de Achterban voor iedereen die interesse heeft een rond-de-tafel-bijeenkomst over het thema ‘wonen in de Achterhoek’. Beleidsmakers, ondernemers en vooral jongeren uit de Achterhoek komen hier samen om over het onderwerp te praten, elkaar te inspireren en te zoeken naar oplossingen voor het gebrek aan starterswoningen voor jongeren in de Achterhoek. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt en gedeeld tijdens deze bijeenkomst. Belangrijk, want als ondernemers en beleidsmakers niet weten wat de woonwensen van jongeren in de Achterhoek zijn, kunnen zij onze stem ook niet vertegenwoordigen op het moment dat er besluiten genomen worden over starterswoningen in de Achterhoek.

Waarom is een initiatief zoals de Achterban belangrijk?
CT: Ik vind het zelf een mooi initiatief dat verschillende jongeren zich hebben verenigd om ervoor te zorgen dat de stem van jongeren in de Achterhoek in de leeftijd van 18 tot 28 jaar ook echt gehoord wordt op het moment dat er beslissingen over hun toekomst genomen worden. Hierdoor kan in de toekomst de Achterhoek een mooie plek blijven voor de mensen die nu jong zijn in de Achterhoek en ook de generaties die na ons komen. Voor bestuurders en beleidsmakers kan het soms lastig zijn om echt te begrijpen wat jongeren in de Achterhoek willen. Daar zijn dit soort initiatieven ontzettend belangrijk voor.

Deel dit bericht:

Bericht informatie:

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x