bijeenkomst wonen Achterban 23 maart

De Achterban brengt besluitvormers en jongeren samen op het thema wonen: De schouders eronder!

De eerste online bijeenkomst van de Achterban op dinsdag 23 maart was met meer dan 150 bezoekers een groot succes.  Tijdens het programma hebben zij samen met jongeren, professionals en besluitvormers gesproken over de toekomst van het woningaanbod voor jongeren in de Achterhoek. De hele uitzending is te bekijken op:  https://vimeo.com/527777482

Al langere tijd wordt door jongeren aangegeven dat het voor hen moeilijk is om een geschikte woning te vinden in de Achterhoek. Dit terwijl zij graag in deze regio willen blijven wonen. Casper Toebes, een van de tafelgasten, deed recent onderzoek naar de wensen en behoeften rondom het woningaanbod voor jongeren. Al binnen een maand waren er 700 reacties. Dit geeft wederom aan hoe erg het onderwerp leeft onder de Achterhoekse jongeren.  Volgens het onderzoek is er onvoldoende behoefte aan tinyhouses en kamers zoals we deze in de studentensteden kennen. Er moeten meer (starters)woningen komen om de Achterhoek ook op de lange termijn aantrekkelijk te houden. Door Inge Klein Gunnewiek, wethouder van de gemeente Winterswijk, werd hier tijdens de bijeenkomst positief op gereageerd. “We hebben jaren geschreeuwd dat er krimp is in de Achterhoek waardoor de bouw van nieuwe huizen (deels) stil kwam te liggen. Nu moeten we keihard gaan bouwen om deze achterstand in te halen!” 

Inge Klein Gunnewiek zou het liefst zoveel mogelijk jongeren willen betrekken bij de toekomstplannen van de Achterhoek. Het is onverstandig om namens de gemeenten de wensen en behoeften van jongeren in te vullen. Daar is ook Tom Geerdink uit Zeddam het volledig mee eens. Tijdens de online bijeenkomst uit hij zijn zorgen over de toekomst van de kleine kernen, zoals Zeddam. Jongeren komen niet aan starterswoningen en dat heeft grote invloed op de leefbaarheid. “Wanneer jongeren er noodgedwongen voor kiezen om naar steden als Doetinchem te verhuizen, brengen zij geen bezoek meer aan onze voetbalclub, school, de kroeg of feesten die georganiseerd worden”, aldus Tom. Jonge inwoners van de Achterhoek zijn ook van groot belang voor de toekomst van de Achterhoekse werkgevers. Het probleem is daarom nog veel groter.

In de Achterhoek zijn er diverse manieren om op zoek te gaan naar een geschikte woning. Een daarvan is een CPO traject. Rinske Massop, tafelgast namens de Rabobank, vertelt over de mogelijkheden voor jongeren om gezamenlijk meerdere woningen te realiseren. Na inschrijving als stichting, vervul je met een groep jongeren de rol als projectontwikkelaar. Er zijn al mooie voorbeelden van zo’n traject in Zelhem en Hummelo. 

Jongeren herkennen zich in de uitdagingen
Tijdens de uitzending werd, mede door opmerkingen van kijkers, al snel duidelijk dat de uitdagingen rondom het woningaanbod voor jongeren door heel de Achterhoek spelen. De Achterban gaat samen met de Rabobank, de gemeenten en andere belangstellenden om tafel of de plannen van 23 maart Achterhoek breed ingezet kunnen worden. Samen zetten zij zich in voor de toekomst van jongeren in de Achterhoek. 

De Achterban gaat samen met Tom en Casper kijken hoe hier een vervolg aan gegeven kan worden. Tom en Casper zijn daarnaast ook (naar aanleiding van de bijeenkomst) uitgenodigd om te presenteren bij de Thematafels op 15 april. Benieuwd hoe het vervolg er uit gaat zien? Hou dan de website en de socials van de Achterban in de gaten! 

De Achterban?
De Achterban is in 2019 gestart en  als stichting bezig om de Achterhoek nóg interessanter te maken voor jongeren. Hierin wil het een schakel zijn tussen besluitvormers en jongeren, zodat er samen beslissingen worden gemaakt op het gebied van wonen, leefbaarheid, werken en onderwijs. Ook zorgt De Achterban ervoor dat mooie initiatieven van jongeren landen bij de personen die hier écht iets mee kunnen doen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bericht informatie:

Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x